torstai 16. heinäkuuta 2009

Länsi-Tonttu


Kävin mukana sukellusretkellä Länsi-Toukissa eli tuttavallisemmin Länsi-Tontussa. Aurinko paistoi ja vesi oli erittäin lämmintä, pinnassa 23 astetta ja 15m syvyydessäkin vielä 10 astetta. Märkäpuku riitti siis mainiosti. Suunnitelmana oli sukeltaa saaren viertä pitkin kallion reunaa seuraten ja käydä läheisellä hiekkapohja-alueella tutkimassa sinne sukellusretkiä varten vietyjä esineitä.

Sukelsimme parini kanssa pariköyttä käyttäen sillä näkyvyys vaikutti aluksi heikolta. Sain parilta lainaksi lampun jossa oli mukavan pitkä ja kapea säde, tämmöinen varuste pitää pistää ostoslistalle välittömästi! Oli varsin tunnelmallista katsella kahden valokeilan liikettä valtavaa kalliomuodostelmaa ja hiekkapohjaa vasten. Ilman lamppua olisin takuulla missannut pohjaa tutkivan kilkin jonka ruskea selkä auttoi sitä maastoutumaan hienosti. Tällä reissulla testasin myös ensi kertaa Suunto D4 sukelluskelloani joka toimi hienosti, siitä oli kätevä seurata sukellusaikaa ja syvyyttä. Kello myös piippasi puolen tunnin kohdalla joka on hyvä muistutus. Nousu tuli suoritettua hieman liian nopeasti ja kello piippasi heti, jäin 3 metriin turvapysähdykselle.

Hiekkapohjan saavutettuamme huomasimme että näkyvyys parani huomattavasti ja oli välillä n. 6-10 metriä. Pohjasta löysimme mm. suuren letkukerän, traktorin renkaan, haulikon hylsyjä ja köysimytyn :) Suunnistimme kompassin avulla takaisinpäin sillä olimme eksyneet kallioseinämästä kauemmas merelle päin.

Hyvä reissu ja mukavat olosuhteet. Reitti laski tasaisesti alaspäin joten paineentasauksia ei tarvinnut juurikaan tehdä.

tiistai 23. kesäkuuta 2009

Shinaria

Ensimmäinen laitesukellukseni Välimerellä! Kreetan matkaa ennen otin yhteyttä Paradise Diving Centeriin ja matkan aikana ilmoittauduin mukaan sukellusreissulle. Reissu tehtiin Rhethymnonista toiselle puolelle saarta Shinariaan mutta ajomatka oli onneksi vain puoli tuntia. Mukana oli myös pari muuta kokeneempaa sukeltajaa.



View Larger Map

Shinariassa oli mukava vaalea ranta, ei paljoa turisteja ja jyrkät (mutta ei kovin korkeat) kallioseinämät reunustivat merenpoukamaa jossa sukellus tapahtui. Paikalla oli toinenkin sukellusporukka. Pohja muodostui suurelta osin kivistä ja merenalaisen luonnon muodostelmista joten näkyvyys oli erittäin hyvä (~20-30m). Suoritimme kaksi sukellusta joista molemmat olivat pitkiä ja loivia eikä näinollen varsinaista erillistä turvapysähdystä tarvittu nousuun.

Ensimmäisessä sukelluksessa tehtiin pitkä lenkki jonka päässä, vain hiukan lahden poukaman ulkopuolella, sijaitsi tunneli joka lähti 16m syvyydestä ja päätyi n. 10m syvyyteen. Merenpohjassa tunnelin suuaukolla tapasimme tummameriahvenen joka oli lähemmäs metrin mittainen ja suurin tähän asti näkemäni kala. Ahvena kuitenkin pötki pakoon meidän tullessa lähemmäs. Tunneli johon menimme peräkanaa oli aika kapea ja rinnakkain ei olisi mahtunut sukeltamaan, tunsinkin loppuvaiheessa miten säiliö rapsutteli seinämää pari kertaa. Tunneli oli todella hieno kokemus, auringonvalo paistoi pinnalta valaisten seinämät joita pitkin kultakalat parveilivat. Kuplat kimmelsivät tunnelin katossa.

Toinen sukellus oli samantapainen kuin ensimmäinen mutta sukelsimme vapaammin pohjaa tutkien. Löysimme suuria merisiilejä sekä isoja mustia sieniä jotka olivat pehmeitä ja joita käytetään ihan pesusieninäkin. Pohjalla pyöri iso joukko värikkäitä riikinkukkokaloja sekä muita pieniä minulle tuntemattomia kaloja. Kävimme parissa kohtaa lähellä syvempiä rotkoja jotka näyttivät ulottuvan muutaman kymmenen metriin syvyyteen, halu sukeltaa syvemmälle oli todella kova :)

Söderskär

Ensimmäiset avovesisukellukseni tapahtui Söderskärin majakan edustalla jossa teimme 5 sukellusta kahden päivän aikana. Sukelluksiin sisältyi OWD kurssin harjoituksia : maskin tyhjennystä vedestä, kaverin auttamista ilman loppuessa sekä suunnistusta kompassin avulla.


View Larger Map

Matka Vuosaaren satamasta kesti alle tunnin ja pian oltiinkin jo varusteet niskassa. Oli kesäkuun 2. päivä ja veden lämpötila huikeat 7 astetta! Puimme ylle 5 mm märkäpuvun jonka päälle vielä 3 mm 'puolipuku' jossa oli huppu. Näillä pärjäsi suhteellisen hyvin, kylmä hohkasi vahvasti vasta sukelluksien loppuvaiheilla.

Sukellukset tehtiin suoraan veneestä. Näkyvyys oli yllättävän hyvä, sukelluskohde sijaitsi saarten välissä ja vesi oli tyyntä. Pohjassa näkyi paljon pieniä simpukan kuoria ja kiviä, kallioseinämät olivat vaikuttavan näköisiä. Tapasimme pohjassa myös useita kilkkejä sekä kampeloita. Kilkit olivat hienoja otuksia, osa lähes läpikuultavia.