sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Parga - Sivota

Teimme kesällä lomamatkan Kreikan Pargaan jossa soitin Poseidon Diving nimiseen yritykseen. Sukelluksia oli tarjolla mille päivälle tahansa, jotkut Pargan liepeillä ja toiset tunnin ajomatkan päässä, valitsin pidemmän reissun sillä Pargan lähistöllä ei ainakaan näyttänyt pinnan alla elämää olevan, tein useita snorklausreissuja joissa kävin max 6m syvyydessä enkä nähnyt näiden sukellusten aikana yhtä ainoaa simpukankuorta! Onneksi näin ei ollut laita sukelluskohteessa :)


Näytä suurempi kartta

1. Kohde - Agios Nikolaos

Ensimmäinen sukellus tehtiin n. 30m korkean seinämän vieressä. Sukelsimme seinämää hitaasti alaspäin yrittäen bongata mustekaloja jotka sukelluksen järjestäjän mukaan useasti tulevat nukkumaan seinämän koloihin. Seinämässä oli paljon repeämiä joissa elämä kukoisti. Aluksi näimme 'laihoja' mutta säteeltään suurikokoisia meritähtiä joista osa liikkui yllättävän nopealla tahdilla seinämää pitkin. Seinämässä kasvoi myös matoja jotka pitävät viuhkan muotoista 'houkutinta' putkensa ulkopuolella ja vetävät viuhkan sisälle jos jotain syötävää koskettaa viuhkaa, hienon näköisiä! Mustekaloja emme valitettavasti nähneet. Huomasin puolen tunnin kohdalla että ilmaa ei ole jäljellä paljoa ja ilmoitin tästä käsimerkein muille sukeltajille ja paluunousu piti aloittaa, kävimme maksimissaan Suunto D4:sen mukaan 19.9m syvyydessä. Pinnalle palattua huomasimme että veneen lähellä oli 2 suurikokoista delfiiniä, näky oli lumoava ja tulevaisuudessa toivon näkeväni näitä veijareita pinnan allakin!

2. Kohde - Alcatraz

Toinen sukellus tehtiin pienen saaren ympäri jonka loppupuolella teimme sukelluksen luolaan. Saaren ympärillä suorastaan kuhisi erilaisia kalaparvia, pohja oli täynnä kiven möhkäleitä joiden välissä kalat liikkuivat. Luolaan päästyäni huomasin pohjassa useita 10-20cm matoja joilla oli valkea karvoitus. Kun käden vei lähelle mato reagoi pörhentämällä turkkia :) Myöhemmin sain tietää että näitä otuksia kutsutaan nimellä 'Fireworm'. Luola oli todella hieno sillä aurinko paistoi pienistä reikäsistä joita katossa oli valaisten pohjaa. Luolan loppupuolella huomasin että nurkassa oli joku isompi mötikkä. Menin lähemmäksi ja huomasin että pohjalla on suurehko kala nukkumassa ja ilmeestä päätellen murjottamassa. Jos käden vei lähelle, kala pörhenteli selkäeviään jotka olivat pitkiä. Pinnalla paljastui että kyseessä on mikäpä muu kuin Skorpioni-kala! Onneksi sukeltajaparilla oli kamera mukana ja saimme mörön ikuistettua! Tämä oli ehdottomasti tähän asti paras sukelluskokemukseni!