torstai 16. heinäkuuta 2009

Länsi-Tonttu


Kävin mukana sukellusretkellä Länsi-Toukissa eli tuttavallisemmin Länsi-Tontussa. Aurinko paistoi ja vesi oli erittäin lämmintä, pinnassa 23 astetta ja 15m syvyydessäkin vielä 10 astetta. Märkäpuku riitti siis mainiosti. Suunnitelmana oli sukeltaa saaren viertä pitkin kallion reunaa seuraten ja käydä läheisellä hiekkapohja-alueella tutkimassa sinne sukellusretkiä varten vietyjä esineitä.

Sukelsimme parini kanssa pariköyttä käyttäen sillä näkyvyys vaikutti aluksi heikolta. Sain parilta lainaksi lampun jossa oli mukavan pitkä ja kapea säde, tämmöinen varuste pitää pistää ostoslistalle välittömästi! Oli varsin tunnelmallista katsella kahden valokeilan liikettä valtavaa kalliomuodostelmaa ja hiekkapohjaa vasten. Ilman lamppua olisin takuulla missannut pohjaa tutkivan kilkin jonka ruskea selkä auttoi sitä maastoutumaan hienosti. Tällä reissulla testasin myös ensi kertaa Suunto D4 sukelluskelloani joka toimi hienosti, siitä oli kätevä seurata sukellusaikaa ja syvyyttä. Kello myös piippasi puolen tunnin kohdalla joka on hyvä muistutus. Nousu tuli suoritettua hieman liian nopeasti ja kello piippasi heti, jäin 3 metriin turvapysähdykselle.

Hiekkapohjan saavutettuamme huomasimme että näkyvyys parani huomattavasti ja oli välillä n. 6-10 metriä. Pohjasta löysimme mm. suuren letkukerän, traktorin renkaan, haulikon hylsyjä ja köysimytyn :) Suunnistimme kompassin avulla takaisinpäin sillä olimme eksyneet kallioseinämästä kauemmas merelle päin.

Hyvä reissu ja mukavat olosuhteet. Reitti laski tasaisesti alaspäin joten paineentasauksia ei tarvinnut juurikaan tehdä.